Witaj Gościu! Jeżeli widzisz ten dymek to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować . Rejestracja zajmie chwilę :)
Brak bootowania w Samsung NP-RC710
Wprowadź pełną nazwę lub fragment szukanego filmu, muzyki lub inne
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Brak bootowania w Samsung NP-RC710

  1. #1
    Przyjaciel
    Awatar SHINGO

    Status
    Offline
    Dołączył
    Oct 2009
    Posty
    126
    Czas Online
    6 d 6 h 55 m

    Brak bootowania w Samsung NP-RC710

    Witam, mam taki problem i niewiem jak go rozwiązać dlatego proszę o pomoc tu na forum.
    Otóż chcę wgrać nowy system operacyjny którym to będzie Windows 10 wersja 64 bitowa.
    Już nawet próbowałem z wersją która była wcześniej wgrana czyli Windows 7 Professional lecz pozostaje ten sam problem.
    Ustawiłem w biosie bootowanie na napęd dvd który jest w laptopie.
    Po uruchomieniu go i za pomocą klawisza F10 bo inne jakoś nie chciały zadziałać ustawiłem w biosie na bootowanie tegoż to napędu.
    Po włożeniu płyty ukazała się informacja aby nacisnąć dowolny klawisz więc nacisnąłem spację.
    Niby coś tam zaczęło robić bo płyta się obracała w napędzie i dioda też dawała w nim o tym informację.
    Po jakiś 2 może 3 minutach napęd przestawał dawać znak.
    Myślałem że może pliki się wypakowywują, itd.
    Lecz po godzinie zrezygnowałem i doszedłem do wniosku że może coś jest nie halo z napędem optycznym.
    Podłączyłem napęd pod usb i w biosie ustawiłem aby pierwszy po starcie bootował też nie zdało egzaminu.
    Potem spróbowałem z bootowalnym pendrive i też do czasu potem ukazał się plansza z logo Windows 10 i pomyślałem że może dłużej mu schodzi wypakowywanie plików, itd.
    Zostawiłem do dziś rana i okazało się że dalej była widoczna plansza a nic się nie zrobiło, choćby to dalszej sekwencji, itd.
    Zastanowiło mnie to że ileż może wypakowywać pliki i za każdym razem ten sam scenariusz obojętne czy z pena, napędu pod usb czy wbudowanym napędzie w laptopie ???
    Tym bardziej że i na płytę DVD-RW oraz na pendrive gdzie najpierw z strony Microsofu został pobrany najnowszy obraz pliku iso a potem został nagrany na wymienione nośniki i nic.
    Próbowałem aby przetestować na moim kompie stacjonarnym i wszystko działa.
    Już nawet z systemem dla próby Windows 7 lecz ten sam scenariusz był.
    Postanowiłem się wstrzymać i zapytać na forum w czym konkretnie tkwi problem że tak się zachowuje podczas próby instalacji wyżej opisany model laptopa.
    Proszę o pomoc jak można zrobić aby po naciśnięciu dowolnego klawisza podczas restartu i ukazaniu się takiej informacji na ekranie laptopa dalej robiła się instalka na lapku a nie dochodziła do pewnego momentu jak wyżej opisałem i potem zong.

  2. #2
    Serwisant
    Awatar BorutaDiabel

    Status
    Offline
    Dołączył
    Nov 2011
    Skąd
    Tu i tam
    Posty
    1,147
    Czas Online
    99 d 23 h 46 m
    Istnieje prawdopodobieństwo że "oryginalny" Windows który był w tym lapku nie był oryginalny
    tylko skompilowany pod ten konkretny model jak w telefonach bo Samsung to Samsung, błąd że wywaliłeś recovery
    Po mojemu trzeba by zaktualizować bios a z tym to zdaje się będzie pod górkę bo w tych lapkach "normalnie" robi się to z poziomu systemu.
    Znajdź producenta płyty głównej i szukaj biosu na ich stronie.
    23.07-06.08 przeprowadzam degustację w BistroBar Mníšek nad Popradom

  3. #3
    Moderator
    Awatar Vasco

    Status
    Online
    Dołączył
    Jun 2009
    Skąd
    Bagna ul. Błotna nr.zachlapany
    Posty
    3,201
    Czas Online
    435 d 11 h 44 m
    zobacz jeszcze czy masz w biosie włączony tryb zgodności sata
    Kiedyś się ogarne, ale jeszcze nie czas na takie wybryki....




  4. #4
    Serwisant
    Awatar BorutaDiabel

    Status
    Offline
    Dołączył
    Nov 2011
    Skąd
    Tu i tam
    Posty
    1,147
    Czas Online
    99 d 23 h 46 m
    Pewnie już dawno rozwiązałeś problema bo nigdy się nie chwalisz ale rozmawiałem ostatnio ze znajomym
    który twierdzi że w/g niego instalację blokuje włączone uefi w którym jest zaszyty klucz oem i innego systemu nie zainstaluje,
    trzeba po prostu wyłączyć uefi.
    23.07-06.08 przeprowadzam degustację w BistroBar Mníšek nad Popradom

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233